39 ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017


Με τον Ιανουαριο να μας αφηνει σε λιγες μερες πισω ετοιμασαμε μια λιστα ταινιων που θα μας απασχολησουν στη διαρκεια της χρονιας. Χωρις πολλα πολλα λοιπον ξεκιναμε.

RINGS του Χαβιε Γουτιερεζ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



THE SPACE BETWEEN US του Πητερ Τσελσομ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



JOHN WICK CHAPTER 2 του Τσαντ Σταλσκι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



Τ2 ΤRAINSPOTTING του Ντανι Μποιλ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



THE LEGO BATMAN MOVIE του Κρις Μακευ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



THE GREAT WALL του Γιμου Ζανγκ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



THE SHACK του Στουαρτ Χαζελταιν

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ



LOGAN του Τζειμς Μανγκολντ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ



THE WALL toυ Νταγκ Λαιμαν

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ



KONG: SKULL ISLAND του Tζορνταν Ρομπερτς

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ



BEAUTY AND THE BEAST του Μπιλ Κοντον

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ



POWER RANGERS του Nτιν Ισραελιτε

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ



SMURFS THE LOST VILLAGE του Κελυ Ασμπουρι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ



THE ZOOKEEPER'S WIFE της Νικι Καρο

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ



THE FATE OF FURIOUS του Γκαρυ Γκρευ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ



THE CIRCLE του Tζειμς Πονσολντ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ




GUARDIANS OF THE GALAXY VOL 2 του Τζει Ντι Ντιλαρντ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 5 ΜΑΙΟΥ




KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD του Γκαι Ριτσι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 12 ΜΑΙΟΥ




PROMETHEUS 2 aka ALIEN COVENANT του Ριντλει Σκοτ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 19 ΜΑΙΟΥ




PIRATES OF THE CARIBEAN: DEAD MEN TELL NO TALES του Γιοακιμ Ροανινγκ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 26 ΜΑΙΟΥ




BAYWATCH του Σεθ Γκορντον

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 26 ΜΑΙΟΥ




WONDER WOMAN του Πατι Τζενκινς

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ




THE MUMMY του Αλεξ Κουρτζμαν

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ




ALL EYEZ ON ME του Μπενι Μπουμ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ




CARS 3 του Mπραιαν Φι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ




TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT του Μαικλ Μπευ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ




DESPICABLE ME 3 του Καιλ Μπαλντα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ




SPIDERMAN: HOMECOMING του Τζον Γουοτς

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ




WAR FOR THE PLANET OF THE APES του Μαρκ Ριβς

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ




DUNKIRK του Κριστοφερ Νολαν

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 21 IOYΛIOY 




THE DARK TOWER του Νικολα Αρκελ


ANNABELLE 2 tου Ντειβιντ Σαντμπεργκ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 11 AYΓOYSTOY




IT του Αντρε Μουσιετι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


MY LITTLE PONY: THE MOVIE του Τζεισον Θιεσσεν

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


BLADE RUNNER 2049 του Ντενις Βιλενιεβ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 



INSIDIOUS CHAPTER 4 του Ανταμ Ρομπιτελ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ




THOR: RAGNAROK του Ταικα Γουαιτιτι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


JUSTICE LEAGUE του Ζακ Σναιντερ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ




STAR WARS EPISODE VIII THE LAST JEDI του Ραιαν Τζονσον

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Για την ωρα αυτα...
Η λιστα θα ενημερωνεται διαρκως κατα την διαρκεια της χρονιας.
Καλες προβολες.

Τromero Teoulini

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ

Απο το Οχαιο ως την Αριζονα και απο την Αριζονα ως την Καλιφορνια, οι Σπιλμπεργκ ηταν συχνα η μοναδικη οικογενεια Εβραιων στη γειτονια. "Θυμαμαι να νιωθω παρεισακτος και πολυ φορες με τραμπουκιζαν και γυριζα στο σπιτι με σπασμενη μυτη και μεσα στα αιματα οταν ημουνα μικρος" δηλωνει σε συνεντευξη του, ο Στιβεν Σπιλμπεργκ στη New York Times στις 12 Δεκεμβριου του 1993. Η οικογενεια του εχει αμεση σχεση με το ολοκαυτωμα μιας και στενεις συγγενεις του πεθαναν στην Πολωνια και την Ουκρανια κατα την διαρκεια του 2ου παγκοσμιου πολεμου.

Αρκετα χρονια αργοτερα, το 1993 στην ηλικια των 46, ο Σπιλμπεργκ σκηνοθετει την πιο προσωπικη του ταινια, την Λιστα του Σιντλερ. 

Η ταινια πραγματευεται τη ζωη του Οσκαρ Σιντλερ (Λιαμ Νισον) ενος Γερμανου επιχειρηματια ο οποιος εσωσε την ζωη περισσοτερο απο χιλιους Πολωνους Εβραιους απο το Ολοκαυτωμα κατα τη διαρκεια του 2ου παγκοσμιου πολεμου παρεχοντας τους εργασια στα εργοστασια του.  Παραλληλα παρακολουθουμε τις ζωες των Ιτζακ Στερν (Μπεν Κινγκσλευ) Εβραιου λογιστη του Σιντλερ και του Αμον Γκοεθ (Ρειφ Φαινς) αξιωματικου των Ες Ες ο οποιος διεύθυνε το Plaszow, ενα στρατοπεδο συγκεντρωσης στη Κρακοβια στη Πολωνια οπου και διαδραματιζεται και το μεγαλυτερο μερος της ταινιας.

O Λιαμ Νισον στον ρολο Οσκαρ Σινλτερ

Tον Οκτωβρη του 1980 ο Αυστραλος συγγραφεας Τομας Κενελυ μπηκε σε ενα καταστημα ρουχων στη Ροντεο Ντραιβ οπου γνωρισε τον Λεοπολντ Πειτζ, ιδιοκτητη του καταστηματος. Οταν ο Πειτζ τον αναγνωρισε αρχισε να του διηγειται πως αυτος και η γυναικα τoυ γλιτωσανε το ολοκαυτωμα χαρη στον Οσκαρ Σιντλερ, ιδιοκητη ενος Ναζιστικου Εργοστασιου κατα την διαρκεια του Δευτερου Παγκοσμιου πολεμου.

O Πειτζ εδωσε στον Κενελυ αντιγραφο υλικου που σχετιζοταν με το Σιντλερ το οποιο περιειχε απο φωτογραφικο υλικο, καταθεσεις μεχρι την λιστα των ονοματων αλλα και πολλα αλλα τα οποια οδηγησαν τον Κενελυ στη συγγραφη του βιβλιου "H λιστα του Σιντλερ" (Schindler's Ark) το 1982. 

O Toμας Κενελυ συγγραφεας της Λιστας του Σιντλερ

Τα δικαιωματα της ιστοριας του Πειτζ ειχαν αρχικα αγοραστει απο την MGM την δεκαετια του '60 με σκοπο μια ταινια σε ντοκιμαντεριστικο υφος με περιεχομενο κυριως συνεντευξεις απο τους Εβραιους του Σινλτερ που ζουσαν στο Λος Αντζελες και ακομα και τον ιδιο τον Σιντλερ. Την παραγωγη ειχε αναλαβει ο Μαρβιν Γκος του οποιου η γυναικα ειχε ζησει παρομοια εμπειρια με τον Πειτζ, ενω το σεναριο θα ηταν δουλεια του Χαουαρντ Κοτς, σεναριογραφου του "Καζαμπλανκα". Το προτζεκτ ακυρωθηκε για αγνωστους λογους και δεν γυριστηκε ποτε.

To 1982 o προεδρος της Universal Σιντ Σειμπεργκ, εδωσε στον Σπιλμπεργκ το βιβλιο και του προτεινε να το σκηνοθετησει. Ο Σπιλμπεργκ μελετωντας το βιβλιο αποφασισε πως λογο της βαρυτητας του θεματος ητανε ενα προτζεκτ το οποιο θα το γυριζε καποια στιγμη μεσα στην επομενη δεκαετια γιατι για την ωρα δεν ένιωθε ετοιμος,.

O Στιβεν Σπιλμπεργκ (δεξια), καθοδηγει τον Μπεν Κινγκσλευ (αριστερα)
στα γυρισματα της Λιστας του Σιντλερ

Η ανησυχια του Σπιλμπεργκ ηταν μεγαλη οσον αφορα το αν θα μπορουσε να φερει εις περας μια ταινια ωριμη για το ολοκαυτωμα και αυτο ηταν κατι που τον ωθησε αρχικα να ψαξει αλλους σκηνοθετες για να αναλαβουν το εργο. 
Αρχικα στον Ρομαν Πολανσκι ο οποιος επεζησε του ολοκαυτωματος ενω η μητερα πεθανε στο Αουσβιτς. Ο Πολανσκι απεριψε την ταινια λεγοντας πως μελλοντικα, οταν θαναι ο ιδιος ετοιμος θα κανει την δικη του ταινια γυρω απο το ολοκαυτωμα, πραγμα που καταφερε το 2002 με τον  Πιανιστα. Στη συνεχεια προσφερε την ταινια στον Σιντλευ Πολακ ο οποιος την απεριψε και αυτος. Στη συνεχεια την προτεινε στον Μαρτιν Σκορτσεζε ο οποιος την δεχτηκε και ενω η παραγωγη ηταν ετοιμη να ξεκινησει ο Σπιλμπεργκ ενιωσε πως εχανε την καλυτερη ευκαιρια του να κανει την πιο προσωπικη του ταινια, κατι που αναγκασε τον Σκορτσεζε να εγκαταλειψει το προτζεκτ. Ως ενδειξη καλης θελησης προσφερε στον Σκορτσεζε την ευκαιρια να σκηνοθετησει το "Ακρωτηρι του φοβου" (Cape fear)  remake της ομώνυμης ταινιας του 1962, κατι που δεχτηκε μετα χαρας.

Ο Σπιλμπεργκ πηρε τελικα την αποφαση να κανει την Λιστα του Σιντλερ σε μια ταραγμενη περιοδο οπου οι αρνητες του ολοκαυτωματος λαμβανονταν σοβαρα υποψην απο τα μιντια. Ο Νεο-Ναζισμος βρισκοτανε σε ανθηση ιδιως μετα την πτωση του τειχους του Βερολινου. Ανησυχουσε οτι οι ανθρωποι αρχισαν παλι να αποδεχονται αυτα τα κυματα που ξεσπουσαν και γινονταν σιγα σιγα ανεκτα οπως συνεβαινε και πισω στη δεκαετια του '30. 

Το 1983 ο Σπιλμπεργκ προσελαβε τον Κενελυ για να γραψει το σεναριο για την ταινια το οποιο ηταν κατώτερο των προσδοκιων του, πραγμα που τον οδηγησε στο να προσλαβει στη θεση του τον Κερτ Λουντκε, σεναριογραφο του "Περα απο την Αφρικη" (Out of Africa). 

Την περιοδο που ο Σκορτσεζε ειχε αναλαβει την σκηνοθεσια της ταινιας, ειχε αναθεσει το σεναριο στον Στιβεν Ζαιλιαν, του οποιου την εκδοση ο Σπιλμπεργκ βρηκε και την καταλληλοτερη με αποτελεσμα αφου ζητησε καποιες αλλαγες οταν ξαναπηρε την σκηνοθεσια στα χερια του, να ειναι και η τελικη.

Ο νεαρης τοτε ηλικιας Καμιλ Κραβιεκ στον ρολο του Ολεκ Ροσνερ
κρυβεται στο εσωτερικο μιας εξωτερικης τουαλετας για να
 γλιτωσει το παιδομαζωμα απο τους αξιωματικους
των SS σε ενα στρατοπαιδο συγκεντρωσης 

Εντυπωσιασμενος ο Σπιλμπεργκ απο την ερμηνεια του Λιαμ Νισον στη θεατρικη παρασταση "Αννα Κριστι" στο Μπροντγουει του ζητησε να περασει απο οντισιον για τον ρολο του Οσκαρ Σιντλερ. Ενδιαφερον για τον ρολο ειχαν δειξει επισης αρκετοι σπουδαιοι ηθοποιοι της εποχης οπως ο Κεβιν Κοστνερ και ο Μελ Γκιμπσον (καλο ε?). Παρολα αυτα ο Σπιλμπεργκ επελεξε τον Νισον γιατι οπως ειχε δηλωσει και ο ιδiος ητανε καποιος αγνωστος ηθοποιος στο ευρυ κοινο και δεν θα επισκιαζε τον ρολο η προσωπικοτητα του. Ηθελε οπως ελεγε και ο ιδιος να βλεπουν τον Σιντλερ και οχι καποιον επώνυμο ηθοποιο να ερμηνευει εναν ακομα ρολο.

Μοναδικη επιλογη για τον ρολο του Αμον Γκοεθ ηταν ο Ρειφ Φαινς. Ο Σπιλμπεργκ ειχε δηλωσει εκπληκτος απο την ερμηνεια του Φαινς στα 'Ανεμοδαρμενα Υψη". Η ερμηνεια του στην οντισιον ηταν κατα τον Σπιλμπεργκ η πιο ανατριχιαστικη που ειχε βιωσει σαν σκηνοθετης απο ηθοποιο. Ο Φαινς για τον ρολο του Γκοεθ εβαλε 13 κιλα. Εξυψωθηκε για την ερμηνεια του απο κοινο και κριτικους ως ενα απο τα σκοτεινοτερα και τρομακτικοτερα πορτραιτα "ψυχοπαθων" στην ιστορια του κινηματογγραφου. Ο Φαινς με τη στολη των SS και τον τροπο που μιλουσε και περπατουσε θυμιζε τοσο πολυ στον Γκοεθ με αποτελεσμα η Μιλα Πφεφεμπεργκ, μια εκ των θυματων που επεζησαν τα γεγονοτα, οταν παρευρεθηκε στα γυρισματα της ταινιας και αντικρυσε τον Φαινς, επαθε κριση πανικου.

Τον Ιτζακ Στερν ενσαρκωσε ο Μπεν Κινγκσλευ, βραβευμενος με οσκαρ για την ερμηνεια του Μαχατμα Γκαντι, στην ομονυμη του 1982.

Οι περισσοτεροι των κομπαρσων ηταν Πολλωνοι και Ισραηλινοι ηθοποιοι διαλεγμενοι ειδικα για τα ανατολικοευρωπαικα τους χαρακτηριστικα. Αρκετοι απο τους Γερμανους ηθοποιους που φορεσαν την στολη των SS ηταν αρχικα αρκετα διστακτικοι, ωστόσο στο τελος αναθεωρησαν ευχαριστωντας τον Σπιλμπεργκ για την καθαρτικη αυτη εμπειρια που τους δόθηκε. 

O Ρειφ Φαινς στον ρολο του αξιωματικου των SS Αμον Γκοεθ

Η ταινια γυριστηκε την ανοιξη του 1993 στην Κρακοβια στην Πολωνια στα μερη που  ελαβαν χωρα τα πραγματικα γεγονοτα. Το στρατοπαιδο συγκεντρωσης Plaszow αναγκαστηκαν να το ξαναστησουν απο την αρχη στο ιδιο μερος σε πραγματικη κλιμακα. Στο συνεργειο απαγορευτηκε η εισοδος στο Αουσβιτς πραγμα που τους οδηγησε στο να χτισουν μια ρεπλικα του στρατοπαιδου ακριβως απ εξω. Κατα τον Σπιλμπεργκ ηταν σημαντικό οι τοποθεσίες να ειναι οι πραγματικές.

Κατα την διαρκεια των γυρισματων το συνεργειο και οι ηθοποιοι δεχτηκαν αντισημιτικες επιθεσεις απο ομαδες Νεο-Ναζι με απειλες κατα ηθοποιων και συντελεστων αλλα και με φραστικες επιθεσεις γραμμενες με σπρει σε τοιχους στο μερος των γυρισματων.

Ο Σπιλμπεργκ ενιωθε πολυ τεντωμενος ψυχολογικα. Λυπημενος και ταυτοχρονα οργισμενος. Η μονη του αποδραση απο τη συναισθηματικη φορτιση ηταν ενα ξαφνικο τηλεφωνημα απο το Ρομπιν Γουιλιαμς οπου του ελεγε διαφορα ανεκδοτα για να του ανεβασει την διαθεση και τα απογευματα οταν δεν ηταν στα πλατό, αλλα στο σκοτεινο δωματιο οπου δουλευε πανω στο μονταζ του Jurassic Park, το οποιο θα εκανε την πρεμιερα του στις 9 Ιουνιου 1993. 

Η αποφαση του Σπιλμπεργκ να γυριστει η ταινια σε ασπρομαυρο φιλμ ητανε κατι που δεν ηθελε η Universal αλλα οπως ελεγε ο ιδιος μονο ετσι μπορουσε να αποδωσει σωστα την αισθηση ντοκιμαντερ που ο ιδιος ηθελε. Σην εικονοληψια αφαιρεσε ολα τα εκ του ασφαλους μεσα και προτιμησε ενα πιο ντοκιμαντεριστικο τροπο με καμερες χειρος, κατι που αλλωστε ηθελε απο παντα και κατα τον ιδιο θα ητανε και ενας φορος τιμης στην κινηματογραφιση ενος απο τους αγαπημενους του σκηνοθετες, του Ντειβιντ Λιν. Ο τοτε διευθυντής της Universal Τομ Πολοκ ζητησε απο τον Σπιλμπεργκ να γυρισει την ταινια σε εγχρωμο αρνητικο για να μπορεσουν αργοτερα οταν θα κυκλοφορουσε σε βιντεοκασσετα, να βαλουνε χρωμα, κατι που εν τελη ο Σπιλμπεργκ αρνηθηκε κατηγορηματικα.

Το δε εκπληκτικο soundtrack της ταινιας υπογραφει (ποιος αλλος?!!) ο Τζον Γουιλιαμς.


Η ταινια αδιαμφισβήτητα εξερευνα τη σχεση μεταξυ καλου και κακου και πως το ενα τρεφεται απο το αλλο και ακομα πως το επηρεάζει σχεδον εμφανεστατα μεσα απο την σχεση του Σιντλερ και του Γκοεθ. Κατα τον Σπιλμπεργκ το ολokαυτωμα ηταν ζωη χωρις χρωμα γι αυτο και η ταινια επρεπε να ειναι ασπρομαυρη. H αρχικη έγχρωμη σκηνη με τα κερια οπου εκτελείτε η ιεροτελεστια του Σαββάτου (Shabbat), οταν πια φτανουν στο τελος τους και σβυνουν, γινεται απο εγχρωμη ασπρομαυρη και ο καπνος που χανεται συμβολιζει τα θυματα του Αουσβιτς στα κρεματορια.

Το κοριτσακι με το κοκκινο παλτο που τρεχει πανικόβλητο κατα την διαρκεια της εκαθαρισης στο γκετο της Κρακοβιας ειναι μια απο τις πιο χαρακτηριστηκες στιγμες της ταινιας. Λιγο αργοτερα, το βλεπουμε νεκρο και το αναγνωριζουμε μοναχα απο το κοκκινο παλτο μιας και οτιδηποτε αλλο ειναι ασπρομαυρο. Αυτο κατα τον Σπιλμπεργκ συμβολιζει την γνωση που ειχαν για το ολοκαυτωμα τα υψηλόβαθμα στελεχη της Αμερικανικης κυβερνησης και ομως δεν εκαναν κατι για να το εμποδιζουν. Κατα μια αλλη θεωρια συμβολιζει το αιμα των Εβραιων που θυσιαστηκαν στην φρικη του ολοκαυτωματος.
Ο Σπιλμπερκ ειχε ζητησει απο την τοτε τριων ετων Ολιβια Νταμπροσκα (κοριτσακι με το κοκκινο παλτο)  να μην δει την ταινια μεχρι να μεγαλωσει αρκετα. Την ειδε λιγο πριν την εφηβεια και της στοίχισε ψυχολογικα. Έκρυβε για χρονια απο φιλους και γνωστους αυτη της την εμπειρια.

Επισης μια απο τις συμαντικες ηθικα σκηνες ειναι η διαβόητη σκηνη στα ντουζ οπου καταληγει ενας αμφιλεγομενος συναισθηματικος χειμμαρος με την ενταση να κορυφώνεται την στιγμη που ανοιγουν τα ντουζ, Ειτε καποιοι νιωθουν εξαπατημενοι ειτε ικανοποιημενοι ειναι ενας παρα πολυ καλος παραλληρισμος του Σπιλμπεργκ για να παιξει με τα νευρα σου και να σε κανει να αναρωτηθεις μολις κορυφωθει η σκηνη τι ηταν αυτο που θα ηθελες πραγματικα να δεις εκει και αν θα σε κανει νιωσεις αρρωστος και μισανθρωπος η απλα ικανοποιημενος με το αποτελεσμα. 

Η μικρη Ολιβια Νταμπρασκα ξεχωριζει στον ρολο
του μικρου κοριτσιου με το κοκκινο παλτο

Τα αποτελεσματα μετα την πρεμιερα ηταν θριαμβευτικα. Ο Ρομπερτ Εμπερ εγραψε "εκπληκτικες ερμηνειες, αρτια σκηνοθεσια, σεναριο και κινηματογραφηση". Η προβολη της στη Γερμανια δημιουργησε κυματα συζητησης για την ανεχτικοτητα στον Νεο-Ναζισμο ενω ο Λεοναρντ Μαλτιν εγραψε οτι η ερμηνεια του Φαινς ηταν πολυ σκοτεινη αλλα ταυτοχρονα πραγματικη και οτι δεν ειχε ξαναδει κατι αντιστοιχο. Η ταινια δεχτηκε και αρνητικα σχολια λεγοντας οτι παρουσιαζε τον μεσο Εβραιο συμφωνα με τα στερεότυπα της εποχης  δηλαδη να τους θελει να νοιάζονται αποκλειστικα και μονο για το χρημα και τις συναλαγες στην μαυρη αγορα ενω για αλλους, σκηνες οπως η εκκαθαριση του Γκετο της Κρακοβιας ειναι αποτυπωμενη με τετοιο τροπο που ποτε δεν ειχε αποτυπωθει στο παρελθον απο το Χολιγουντ. Ηταν μια ταινια για τη μνημη των θυματων του ολοκαυτωματος και οχι για την φρικη του ολοκαυτωματος. και αυτο ειναι κατι που φαινεται στην τελευταια σκηνη της ταινιας οπου οι πραγματικοι επιζοντες του Σιντλερ περπατανε χερι χερι με τους ηθοποιους που τους ενσαρκωσαν στη ταινια αφηνωντας απο μια πετρα ο καθενας στον ταφο του Σιντλερ.

Ο Πολανσκι ειπε οτι χαρη στην αντικειμενικοτητα του, ο Σπιλμπεργκ καταφερε να θριαμβευσει κ οτι ποτε δε θα καταφερνε να την κανει ο ιδιος τοσο καλη. Ο Στανλει Κιουμπρικ μολις ειδε τη Λιστα του Σιντλερ εγκατελειψε το δικο του προτζεκτ που ετοιμαζε για το ολοκαυτωμα. Μια ταινια που θα ειχε το ονομα Aryan Pappers, λεγοντας οτι "η λιστα του Σιντλερ ειναι μια αξιοπρεπη ταινια για το ολοκαυτωμα". Ο Γκονταρ κατηγορησε τον Σπιλμπεργκ οτι εκανε κερδος απο μια τραγωδια πραγμα αναληθές διοτι ο Σπιλμπεργκ δε πληρωθηκε απο την παραγωγη με δικια του αποφαση. Επισης ο Μαικλ Χανεκε κριτίκαρε την σκηνη στα ντουζ λεγωντας οτι θα μπορουσε να παιξει ενα τετοιο παιχνιδι μονο με ενα αφελες αμερικανικο κοινο μολονοτι ηταν σωστο το twist της σκηνης. Οι εν ζωη Εβραιοι του Σιντλερ σχολιασαν οτι η ταινια δεν ειχε αποκλιση και μυθοπλασια απο τα πραγματικα γεγονοτα. 

H ταινια απεσπασε 7 οσκαρ απο τα 12 συνολικα που της προταθηκαν μεταξυ αυτων τα καλυτερης ταινιας, σκηνοθεσιας και μουσικης.

Γυναικες Εβραιες παραταγμενες στη σειρα στην εισοδο του Αουσβιτς
Η σταχτη απο τα κρεματορια πεφτει πανω τους σα χιονι

Για το τελος η κληρονομια που αφηνει πισω του η Λιστα του Σιντλερ ειναι τεραστια. Ο Σπιλμπεργκ υπέγραψε ενα σημαντικο εργο το οποιο θα παραμενει επικαιρο για παντα και ποσο μαλλον στις δυσοίωνες εποχες που διανυουμε απο την ανοδο της ακροδεξιας στην Ευρωπη μεχρι την εκλογη Τραμπ στην Αμερικη, δειχνοντας μας κατι που δε πρεπει να κανει ποτε ο ανθρωπος: Να ξεχνα την ιστορια του, αλλιως ειναι καταδικασμενος να την ξαναζησει,

"Hμουν αποφασισμενος να κανω οτι περνουσε απο το χερι μου,
για να νικησω το συστημα" - Οσκαρ Σιντλερ


Τromero Teoulini

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13


Γυρισμενη στα τελη του 1979 η κλασσικη ταινια θριλερ του Sean Cunnigham , Παρασκευη και 13 αφηγείται την ιστορια της κατασκηνωσης Crystal Lake η οποια κατα την ιστορια, βρισκεται στη κομητεια Cunnigham στο New Jersey. Χτισμενη το 1935 απο την οικογενεια Christy, λειτουργουσε ως θερινή παιδικη κατασκηνωση ειρηνικα μεχρι και το 1957 οπου οι Christy προσελαβαν την Παμελα Βορχες ως μαγειρα. Την περιοδο εκεινη ο γιος της Παμελα, Τζεισον, ηρθε στην κατασκηνωση. Ο Τζεισον αντιμετώπιζε προβληματα παρενοχλησης απο τα υπολοιπα παιδια ώσπου μια μερα που οι ομαδαρχες δεν ηταν παρων τα υπολοιπα παιδια παρεσυραν τον ΤΖεισον στη λιμνη οπου και τον εριξαν μεσα με αποτελεσμα να πνιγει. Oι Crhristy για να αποφυγουν καποιο σκανδαλο αναγκαστηκαν να κλεισουν την κατασκηνωση κ η υποθεση καταχωρηθηκε απο την τοπικη αστυνομια ως ατυχημα. 


To 1958 η κατασκηνωση ξανανοιγει απο τους Christy ξαναπροσλαμβανοντας την Παμελα Βορχες αλλα  και τους Μπαρι Τζακσον και Κλοντετ Χεις, ομαδαρχες που εργαζονταν και παλιότερα στην κατσκηνωση τους οποιους κατηγορησε η Παμελα Βορχες για τον πνιγμο του μικρου Τζεισον. Ενα βραδυ ενω κανανε σεξ η Παμελα τους δολοφονησε και τους δυο. Αυτο ηταν ενα εγκλημα που οι Christy δε μπορεσανε να κουκουλωσουνε με αποτελεσμα η κατσκηνωση να κλεισει και παλι χωρις φυσικα να υποψιαστει κανεις την Παμελα και η υποθεση καταχωρηθηκε ως αλυτη στο αρχειο της Αστυνομιας.

Κατα την δεκαετια του '60 εγιναν πολλες προσπαθειες απο τους Christy να ξανανοιξουν την κατασκηνωση πραγμα που δε κατεστη εφικτο. Καθως περνουσαν τα χρονια οι αστικοι  θρυλοι εδωσαν στις ψιθυριστες συζητησεις το ονομα Camp Blood (ματωμενη κατασκηνωση) και μια βαρια φημη απο τους ντοπιους οτι το μερος ειναι καταραμενο. 

Το 1980 ο Στιβ Κριστι γιος των Ντειβιντ και Λουιζ Κριστι, αναλαμβανει να ανοιξει και παλι την κατασκηνωση.

Robbi Morgan στον ρολο της  Annie Phillips

Παρασκευη 13 Ιουνιου 1980. Μια νεαρη γυναικα ονοματι Άννι μπαινει σε ενα καφε ζητωντας πληροφοριες για το πως θα φτασει στη Crystal lake. Eνας ηλικιωμενος, ο Ραλφ τηε λεει πως ειναι λαθος το οτι ξανα ανοιγουν την κατασκηνωση και πως ολοι τους ειναι καταδικασμενοι. Ενας απο τους παρευρισκόμενους προσφερεται να την βοηθησει πηγαινοντας την με το φορτηγο του μεχρι ενα σημειο. Κατα την διαρκεια της διαδρομης της περιγραφει τα γεγονοτα που επληξαν την κατασκήνωση τις προηγουμενες δεκαετιες λεγοντας πως το μερος ειναι καταραμενο και πρεπει να φυγει γρηγορα. H Αννι τα θεωρει ολα προκαταληψεις και δε τον παιρνει σοβαρα.. Ο οδηγος την αφηνει στο νεκροταφειο. Η Αννι κατεβαινει , περπαταει λιγο και κανοντας οτοστοπ, ενα αυτοκινητο σταματαει και μπανει μεσα με σκοπο να την παει στην κατσκηνωση. Ο οδηγος, του οποιο το προσωπο δε βλεπουμε,  επιταχυνει, η Αννι τρομαζει και πανω στον πανικο της ανοιγει την πορτα και πεταγεται εξω απο το αμαξι. Λιγα μετρα παρακατω ο οδηγος σταματαει και επιστρεφει πισω με την οπισθεν. Κατεβαινει απο το αυτοκινητο και ακολουθει το τραυματισμενο κοριτσι μεσα στο δασος οπου καταλειγει να τις κοβει τον λαιμο με ενα κυνηγητικο μαχαιρι.

Οι ομαδαρχες του Camp Crystal Lake.
Aναμεσα στους ηθοποιους ξεχωριζει o Κevin Bacon στον πρωτο του μεγαλο ρολο.

Η ταινια μετα τα δυο εισαγωγικα μερη , δηλαδη την ματωμενη ιστορια της κατασκηνωσης και την δολοφονια της Αννι, σε γρηγορους ρυθμους μας συστηνει τους νεαρους ομαδαρχες οι οποιοι καταφθάνουν στη Crystal Lake για να ετοιμασουν το χωρο δυο εβδομαδες πριν ανοιξει για να υποθεχθει παιδια. Το χρονικο περιθωριο στη διαθεση τους ειναι μικρο και πρεπει να αρχισουν συντομα τις προετοιμασιες και να ετοιμασουν τις εγκαταστασεις. Καθως η μερα περναει φαινεται να απολαμβανουν και να διασκεδαζουν κανοντας βουτιες στη λιμνη, σκανδαλιες και διαφορα παιχνιδια καθως διαφορα παραξενα πραγματα συμβαινουν, οπου απο το ματι του θεατη περνανε σχεδον απαρατηρητα.

H μερα περναει και καθως πεφτει η νυχτα κλεινονται σε μια απο τις καλυβες. Καθως περναει η ωρα ο ουρανος γεμιζει συννεφα και γρηγορα ξεσπαει μια δυνατη καταιγιδα. Αρχικα μαζεμενοι ολοι μαζι  γρηγορα χωριζονται σε ζευγαρια , το καθε ζευγαρι μονο του σε διαφορετικο μερος και το κυνηγι αρχιζει.

Η 20χρονη τοτε Αντριεν Κινγκ στον ρολο της Αλις,
μπροστα στο παραθυρο την ωρα που ξεσπα η καταιγιδα.

Η πιο αμφιλεγόμενη ταινια της σειρας, αδιαμφισβήτητα ειναι και η πιο αξιολογη οχι μονο της σειρας αλλα και των slasher ταινιων τρομου της γενιας της. Γεννημα θρεμμα της φιλοσοφιας των πρωτων slasher με σημαντικοτερες μαλλον τα Texas chainsaw massacre (O σχιζοφρενης δολοφονος με το πριονι, 1974) Βlack christmas (Φονος στο παρθεναγωγειο, 1974) και Halloween (H Νυχτα με τις μασκες, 1978). 

Η αληθεια πισω απο τον μυθο του τιτλου που κουβαλαει η ταινια, ειναι πως με βαση τη σημερινη εποχη ειναι καπως δυσκολο να βρεις το μυστηριο των δολοφονιων τοσο δυνατο οσο το βρηκε το κοινο του 1980. Παρολα αυτα οταν ο δολοφονος εμφανιζεται καταριπτει ολα τα δεδομενα μιας και η μυστηριωδη φιγουρα που εχει κανει τους δυο πρωτους φονους στην ταινια ειναι καποιος που εως τωρα δεν εχεις δει. Το ανατρεπτικο φιναλε λειτουργει ως "cheat" και σε αποζημιώνει και με το παραπανω. Απλοικο και σχεδον μεινστριμ ερχεται να διδαξει και να θυμισει οτι το απολυτο κακο δεν πεθαινει ποτε και παραμονευει για τον καθενα.

Ο  Sean S. Cunningham βοηθος του Wes Craven στο Last house on the left το 1972, βαθυτατα επηρεασμένος απο το Halloween χωρις ουσιαστικα σεναριο στηνει ενα θριλερ αγωνιας δημιουργωντας κανονες και μαζι με τα Don' t answer the phone (O στραγγαλιστης ξερει οτι εισαι μονη, 1980) του Ρομπερτ Χαμμερ, My bloody Valentine (1981) του Τζωρτζ Μιχαλκα και το The prowler (1981) του Τζοσεφ Ζιτο δημιουργούν την slasher σκηνη γνωστη στην ελλαδα ως "εφηβικα θριλερ" με αμετρητες τανιες η οποια μεχρι σημερα παραμενει η πιο δημοφιλη στον χωρο ομαδα ταινιων, απο τον Εφιαλτη στο δρομο με τις λευκες και το Ησυχη αλλα ματωμενη νυχτα μεχρι το Ξερω τι κανατε περσι το καλοκαιρι και παει λεγοντας.


H ταινια γυριστηκε τον Σεπτεμβριο του 1979 στο Νιου Τζερσι. Οι σκηνες που διαδραματιζονται στην κατασκηνωση, γυριστηκαν σε μια πραγματικη προσκοπικη κατσκηνωση με το ονομα No-Be-Bo-Sco. Η κατασκηνωση υπαρχει ακομα ενω υπαρχει παραλληλα και η ταμπελα Camp Crystal Lake ως τουριστικη ατραξιον. Το σεναριο υπογραφει ο Βικτορ Μιλλερ , ο οποιος μετεπειτα αφοσιωθηκε στις σαπουνοπερες ενω η μουσικη ειναι του Χαρι Μανφρεντινι.

Η Μπετσυ Παλμερ στον ρολο της Παμελα Βορχες χαράχτηκε ως η απολυτη μητερα του υπερτατου κακου στην ιστορια του κινηματογραφου. 

Η ταινια δημιουργησε το μεγαλυτερο φρανσαιζ ταινιων τρομου εχοντας αφησει πισω τις μεχρι σημερα αλλες 12 ταινιες, μια τηλεοπτικη σειρα,  βιντεοπαιχνιδια, κομιξ, βιβλια και πολλα αλλα.


Οπως και να χει, αν και ξεπερασμενο για καποιους, παραμενει ενα μικρο διαμαντι το οποιο αλλαξε την ιστορια των ταινιων τρομου μια για παντα κανοντας τα slasher μαζι με τις ταινιες πολεμικων τεχνων το δημοφιλεστερο ειδος ταινιων την δεκαετια του 80.

Γιαυτο λοιπον επειδη ο χειμωνας ειναι βαρυς και η νυχτα μεγαλη, χαμηλωσε τα φωτα και αφεσου αποψε που ειναι και η κατάλληλη μερα, στην μαγευτικη γεματη ανατριχιλα αγωνια του Παρασκευη και 13 και αργα το βραδυ, οταν θα πεσεις για υπνο, που ξερεις.... ισως ο Τζεισον να επισκευθει τα ονειρα σου.

Καλες προβολες και ραντεβου στους εφιαλτες σας!!


Tromero Teoulini